/* Player */
Farmacistul tau

 

<-Inapoi la Preparate

 

“LA FALTIS” – Restaurare după 114 ani

publicat în ziarul Obiectiv vocea Brăilei în 20.08.2013


Obiectiv Vocea Brăilei 20.08.2013; Autor Rodica Perianu

Răsfoind filele istoriei, ajungem în anul 1899, în Brăila, la inaugurarea uneia dintre cele mai impunătoare clădiri de la acea vreme, aflată pe actuala Calea Galaţi la nr. 29 (de-a lungul vremii numindu-se şi str. Mareşal Tolbuhin) colţ cu str. Mărăşeşti nr. 38 (fosta stradă Prusiana).
În anul 1915, farmacistul Ioan Faltis cumpără această cladire, cu preţul de 35000 lei de la negustorul Costache Dumitrescu, în care, la parter deschide Farmacia Carol Davilla – astăzi Farmacia Faltis – iar la etaj propria locuinţă.

Farmacia lui Faltis devine un adevarat “brand” în Brăila acelor vremuri, acest brand menţinându-se până în zilele noastre, la Gala Farmaciştilor din 2012, primind “Premiul de onoare pentru farmacii independente” acordat de Colegiul Farmaciştilor din Romania. Cand doi oameni se întalneau pe stradă, la acea vreme, şi-l întreba unul pe celălalt unde se duce, i se răspundea inevitabil : “ Ma duc la Faltis!”, acest raspuns însemnând ca cel care a dat răspunsul este bolnav si merge la farmacia lui Faltis, să îi prepare farmacistul un medicament.

Imediat după naţionalizarea farmaciei din 1949 şi prin decesul fiului lui Faltis, Dumitru, tot farmacist, în 1967 această impunatoare cladire, îşi începe inevitabilul proces de continuă şi ireversibilă degradare, în principal datorită neglijenţei umane.

Continuăm călătoria pâna în anul 1992, când proprietar al acestei frumoase dar degradate clădiri devine farmacistul Ion Bobaru, care îşi face din salvarea ei o adevarată misiune. Este momentul în care degradarea cladirii se opreşte, iar primul pas a fost înlocuirea acoperişului pentru a împiedica infiltrarea apelor pluviale. Între timp clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice din România, devenind astfel clădire Monument Istoric.

În anul 1999, farmacistul Ion Bobaru are iniţiativa începerii restaurării clădirii, însă birocraţia românească (se pierde documentaţia depusă la Ministerul Culturii pentru demararea procesului de restaurare, şi nici în ziua de azi nu s-a mai găsit) şi motivaţia financiară impiedică continuarea acestui mare proiect de restaurare.
Anii trec şi, deşi devine un nume în lumea farmaceutică brăileană, farmacistul Ion Bobaru nu se împacă cu ideea de a-şi abandona dorinţa de a readuce strălucirea de altă dată a clădirii pline de istorie .

Povestea continuă în anul 2011 când sprijinit moral de soţia lui, farmacistă şi fiul lor, farmacist, farmacistul Ion Bobaru ia hotărârea de a reînvia proiectul de restaurare a locaţiei iar un an mai târziu în 2012, obţine toate avizele necesare restaurarii unui monument istoric. Ajunşi în vara anul 2013, la aceeaşi locaţie, pe Calea Galaţi nr. 29 colţ cu str. Mărăşeşti nr. 38, se observă renaşterea clădirii ce altă dată reprezenta “o bijuterie a Brăilei”.

Pentru iniţiativa de restaurare şi punere în valoare adecvată a Monumentului Istoric - Farmacia “Faltis” din municipiul Brăila, Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional din România, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Brăila acorda D-lui Farmacist Ion Bobaru o Diplomă în cadrul Galei Premiilor Culturale Brăilene pentru anul 2012.

Autor Rodica Perianu

 

 

"Farmacistul Bobaru - farmacistul tău şi al familiei tale"

 

 

 

 

<-Inapoi la Preparate